Sógor: Politica Agricolă Comună trebuie să aibă în vedere situaţiile particulare ale statelor membre

2014-02-04

Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene nu insistă suficient pe problemele generate de structura agricolă diferită a statelor aderate la UE după 2004 – a subliniat eurodeputatul Csaba Sógor în cadrul dezbaterii raportului privind micile exploatații agricole ce a fost prezentat luni la Strasbourg.


În intervenția sa politicianul UDMR a subliniat că din acest punct de vedere România e într-o situație extrem de dificilă, pentru că la nivel european aici se află aproape jumătate din exploatările mici din UE.
La ședința plenară a Parlamentului European din Strasbourg din 3 februarie a fost prezentat iar a doua zi a fost votat raportul de proprie inițiativă a lui  Czeslław Adam Siekierski (Polonia, PPE) privind viitorul micilor exploatații agricole. Problema este una de actualitate: în statele membre ale UE problemele legate de funcționarea micilor exploatări agricole s-au înrăutățit în urma crizei economice. Raportul face referire și la rezoluția adoptată de PE în 2010 care sub titlul ”Venituri decente fermierilor: un lanț de aprovizonare alimentară mai eficient” de asemenea a urgentat un sprijin accentuat pentru un model social de agricultură și dezvoltare rurală.
Raportorul a cerut ca UE să elaboreze propuneri și modele pentru dezvoltarea micilor exploatări agricole, iar obiectivul principal al măsurilor de restructurare să nu fie diminuarea numărului micilor exploatări, având în vedere și faptul că Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a numit 2014 Anul internațional al agriculturii familiale.

Intervenția lui Csaba Sógor poate fi citită mai jos sau urmărită accesând acest link: 
http://www.europarl.europa.eu/sides/getVod.do?mode=unit&language=HU&vodId=1391461061142

”Sunt de acord cu raportorul asupra faptului că în cadrul PAC nu tratăm în mod adecvat micile exploatări agricole și exploatările semi-autonome, în ciuda faptului că structura agricolă a statelor aderate la UE după 2004 este total diferită de cea a vechilor state membre. Din acest punct de vedere țara mea se află într-o situație extrem de dificilă pentru că la nivel european 48,5% din exploatările mai mici de 2 hectare și 43% din exploatările mai mici de 5 hectare se află în România. Dacă avem în vedere exploatările semi-autonome, situația este și mai gravă: 61,5% din acestea se află în România, ceea ce reprezintă 93% din toate exploatările din România. Putem să spunem așadar că, dacă ne concentrăm doar asupra modificărilor structurale, agricultura din România nu va fi capabilă să se dezvolte.” În cazul în care nu acordăm suficientă atenție statelor membre, care din motive istorice și economice sunt într-o situație particulară, periclităm competitivitatea întregului sector și mijlocul de existență și așa dificil al celor care trăiesc din agricultură.”