Armonizarea la nivel european a drepturilor de autor în sectorul muzical

2014-02-05

În data de 4 februarie a.c. la Strasbourg Parlamentul European a adoptat un text legislativ privind armonizarea gestionării la nivel european a drepturilor de autor. Rolul directivei adoptate este facilitarea obținerii de licențe valabile în întreaga Uniune Europeană și asigurarea transparenței pe piața online de muzică.


Raportorul responsabil, Marielle Gallo (Franța, PPE) și-a exprimat convingerea că armonizarea legislativă a muzicii digitale este un instrument eficient și promițător de creștere economică și de creare de locuri de muncă.
În dezbaterea privind raportul aprobat cu un număr decisiv de voturi a luat parte și eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, care a analizat semnificația documentului din punct de vedere al protecției consumatorului. Acesta a reiterat că în era digitală exercitarea drepturilor de autor va deveni semnificativ mai ușoară prin faptul că la nivelul Uniunii gestionarea acestora se va face în mod armonizat. În scopul asigurării unei oferte muzicale diversificate, platformele online legale vor putea să obţină licenţe paneuropene, în loc să negocieze cu organizaţii separate din fiecare stat membru al UE. În același timp, eurodeputatul maghiar din Transilvania a ținut să atragă atenția și asupra unei alte inițiative a Comisiei Europene (CE), un sondaj de opinie demarat în decembrie anul trecut privind drepturile de autor. Deși consideră că formulările din sondaj sunt uneori greoaie, având în vedere importanța anchetei, europarlamentarul a solicitat CE să acorde mai mult timp evaluării rezultatelor acesteia.

Intervenția lui Csaba Sógor poate fi citită mai jos sau urmărită accesând acest link:
 http://www.europarl.europa.eu/sides/getVod.do?mode=unit&language=EN&vodId=1391502152199
”Sunt convins că directiva privind licențele transfrontaliere pentru serviciile muzicale online creează un cadru juridic ce va îmbunătăți activitatea organizațiilor comune de gestionare a drepturilor de autor.
În cazul operelor muzicale, rolul directivei este de a înlesni obținerea de licențe transfrontaliere pentru operele virtuale. De exemplu, în cazul operelor muzicale avem 260 de furnizori online, care în statele membre pun la dispoziția utilizatorilor 30 de milioane de piese muzicale online.  Extinderea ariei de acoperire a directivei pe mai multe teritorii cu siguranță se va dovedi utilă și la stabilirea sistemului și regulilor de dezvoltare a pieței muzicale pentru că asigură o transparență mai mare.
Dezvoltarea noilor servicii online va fi benefică și utilizatorilor: în afară de rolul lor social și cultural important, acestea sunt asigură diversitate și creează certitudine juridică proprietarilor de drepturi, permițând asigurarea profitului de pe urma acestora. 
În ciuda elementelor pozitive enumerate mai sus, nu pot să înțeleg de ce a așteptat Comisia Europeană atât de mult, de ce a demarat sondajul de opinie privind drepturile de autor abia în decembrie? Și dacă tot s-a întâmplat așa, acum de ce ne grăbim atât de tare? Termenele sunt foarte strânse pentru evaluarea adecvată a răspunsurilor. De asemenea, este discutabil și modul de formulare  a celor 80 de întrebări ce au stat la baza consultării: întrebările sunt foarte generale și nu sunt concentrate în mod adecvat pe situația actuală. Nu ar fi mai util ca acest proces să fie reorganizat și să se acorde timpul necesar evaluării detaliate a problemelor, înainte ca să luăm decizii în acest domeniu sensibil?"