PE cere găsirea unei soluţii politice la criza din Ucraina

2014-02-06

Miercuri, 5 februarie Parlamentul European a ținut o dezbatere privind situația din Ucraina, după care joi, 6 februarie a adoptat cu unanimitate o rezoluție.


Eurodeputații au votat pentru o soluție politică rapidă: au solicitat Comisiei Europene și statelor membre elaborarea și punerea în execuție a unei strategii credibile care să dea greutate răspunsului Uniunii Europene, dar în același timp să protejeze valorile democratice revendicate de protestatari și să pună capăt violențelor. Prin discursul său, eurodeputatul Csaba Sógor - având în vedere și situația minorității maghiare din regiunea Transcarpatia din Ucraina - prin discursul său a subliniat nevoia comunicării cu întreaga societate din Ucraina.

Eurodeputatul maghiar din Transilvania a reamintit faptul că motivul declanșării conflictului este legat de UE, pentru că valul de proteste pentru protecția democrației și a drepturilor civile a fost stârnit de suspendarea acordului bilateral.

Intervenția lui Csaba Sógor:
”Uniunii Europene îi revine un rol important în soluționarea conflictului din Ucraina, cu atât mai mult cu cât scânteia care a declanșat evenimentele - considerate de mulți o revoluție - a fost chiar tărăgănarea apropierii dintre Uniunea Europeană și Ucraina. În Ucraina protestatarii își exprimă atașamentul față de Europa și UE, ceea ce ne dă spreranțe, însă în același timp nu putem să nu menționăm alte două aspecte importante: Pentru moment protestatarii încă mai ascultă de liderii partidelor de opoziție, dar mi-e frică să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă ar prevala haosul între grupuri iar unii ar considera că un eventual acord nu ar fi obligatoriu și pentru ei. Un alt aspect pe care nici UE nu-l poate pierde din vedere este raportarea societății din Ucraina la UE și Rusia. Trebuie să comunicăm și cu partea de est a țării, pentru că o cooperare strânsă între Ucraina și UE ar fi și în avantajul lor. Orientarea părții de est a țării nicidecum nu poate fi privită ca o problemă ”sau-sau”, Ucraina a fost întotdeauna strâns legată de Rusia iar acest lucru nu se va schimba nici în cazul în care acesta va semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană.”