Protecţia copilului un posibil domeniu de activitate independent în Parlamentul European

2014-02-13

În Parlamentul European a fost prezentat un manifest prin care eurodeputaților li se cere sprijinul pentru o punere în practică mai eficientă a măsurilor de drepturile copilului.


Planul de acțiune intitulat Manifest pentru Drepturile Copilului (Child Rights Manifesto) a fost elaborat în comun de treisprezece organizații de protecția copilului. Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor este unul din susținătorii ideii, considerând că în cazul tuturor politicilor sectoriale PE ar trebui să urmărească cu atenție aspectele de drepturile copilului ale legislației UE.

Pornind de la regulile de funcționare ale PE, deputații au trecut în revistă toate domeniile care – în lumina activității parlamentare din ultimul ciclu de cinci ani – ar trebui modificate, astfel încât instituția să  se poată ocupa de protecția copilului printr-o abordare orizontală mai cuprinzătoare. Reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare au fost de acord că tematica ar trebui să fie prezentă în activitatea tuturor comisiilor de specialitate, astfel lărgindu-se și sfera de activitate a intergrupului ce se ocupă de drepturile copilului. În același timp s-a stabilit și că activitatea reprezentanților societății civile este indispensabilă în sistemul de protecția copilului și că aceștia trebuie în permanență consultați, cunoștințele lor de specialitate fiind un important punct de sprijin atât pentru elaborarea cât și pentru coordonarea politicilor la nivelul UE sau al statelor membre.

”Din păcate, din cauza situației globale de criză problemele legate de copii nu pot fi tratate doar ca o parte a vreunei probleme. Sunt de acord că în viitor PE ar trebui să urmărească cu atenție aspectele de drepturile copilului în legătură cu toate politicile sectoriale. Miza este una mare, pentru că asigurarea bunăstării copiilor reprezintă garanția viitorului societății noastre”, a declarat Csaba Sógor.

Motoul Manifestului pentru Drepturile Copilului este: ”Angajează-te – fii campionul protecției drepturilor copilului!” Mai multe informații despre planul de acțiune pot fi găsite pe pagina web http://childrightsmanifesto.eu/ .