Respectarea drepturilor minorităţilor - o condiţie esenţială a apropierii dintre Ucraina şi Europa

2014-02-27

În data de 27 februarie Parlamentul European a luat poziție în legătură cu situația din Ucraina. În explicarea votului său, eurodeputatul Csaba Sógor a atras atenția asupra faptului că în situațiile de criză importanța normalizării relațiilor interetnice crește exponențial.


În opinia sa, respectarea culturii și drepturilor lingvistice ale minorităților naționale trebuie să joace un rol important în sistemul de condiționalități pentru primire de sprijin UE. În dezbaterea premergătoare adoptării documentului scris, intervențiile deputaților au arătat că se așteaptă mult de la consultanța internațională ce  va sprijini guvernul din Ucraina în adoptarea de reforme politice și economice.

În această privință mai mulți au subliniat responsabilitatea Uniunii Europene în asigurarea faptului că unitatea, suveranitatea și independența țării să fie întregită cu respectarea diversității regionale, culturale și lingvistice. Punctul de vedere al lui Csaba Sógor poate fi citit mai jos: ”În legătură cu evenimentele din ultimele zile din Ucraina mulți și-au exprimat îngrijorarea privind retragerea legii ce asigura folosirea limbilor minorităților naționale. Sunt de acord cu cu punctul de vedere conform căruia numai o Ucraină multi-etnică și multi-lingvistică poate păși pe calea Europeană, o țară în care drepturile minorităților naționale sunt asigurate, respectate și întărite.

În mod special consider salutar apelul activiștilor și intelectualilor din  Liov ”Vorbește în rusă pentru o zi!” în semn de solidaritate cu rușii din estul și sudul Ucrainei. Și minoritatea maghiară și română din Ucraina ar avea nevoie de o asemenea solidaritate.

Mai mulți au declarat că eliminarea legii privind folosirea limbilor periclitează stabilitatea socială și coeziunea internă a țării. Mă bucură enorm că politica internațională începe să recunoască faptul că respectul și recunoașterea reciprocă dintre o minoritate și majoritate etnică în general se bazează pe reguli stabilite în comun.”