Csaba Sógor în PE despre aspiraţiile Ţinutului Secuiesc la autonomie

2014-03-11

Cu ocazia manifestării pentru autonomia Ținutului Secuiesc de la Târgu Mureș, la sesiunea plenară din Strasbourg a PE Csaba Sógor a vorbit despre mesajul Zilei libertății secuilor. Eurodeputatul UDMR a declarat că încă mai există multe probleme neclarificate în legătură cu  situația maghiarilor din Transilvania, motiv pentru care comunitatea cheamă guvernul român la dialog.


”În această zi la Târgu Mureș maghiarii din România au cerut din nou autonomia Ținutului Secuiesc, regiune cu majoritate maghiară. Comunitatea maghiară din România,  de 1,5 milioane de oameni și-a formulat încă de acum mai multe decenii dorința ca Ținutul Secuiesc, locuit în majoritate de maghiari, să formeze o regiune cu statut special cu drepturi de decizie extinse, respectând în același timp integritatea teritorială a României – a declarat Csaba Sógor la sediul din Strasbourg al Parlamentului European.

Sógor a atras atenția și asupra faptului că practica internațională arată că diversele forme de autonomie facilitează în mare măsură pacea și cooperarea armonioasă dintre diversele comunități etnice. Politicianul maghiar din Transilvania a mai declarat că comunitatea maghiară din România își exprimă nemulțumirea în mod pașnic, încercând în acest mod să demareze un dialog cu guvernul din România.  Sógor a cerut comunității internaționale să asculte și aceasta de cerințele maghiarilor.