Exploatarea de la Roșia Montană este o problemă europeană pentru că afectează mai multe state membre - Discursul lui Csaba Sógor în PE

2013-09-10

În data de 9 septembrie la Strasbourg, cu ocazia sesiunii plenare inaugurale a Parlamentului European eurodeputatul UDMR Csaba Sógor prin intervenția sa de dinainte de ordinea de zi a avertizat PE cu privire la pericolele ecologice ale exploatării de aur pe bază de cianură prevăzută a fi realizată la Roșia Montană. 



Argumentarea eurodeputatului maghiar din Transilvania s-a bazat pe responsabilitatea europeană comună: ”Având în vedere că exploatarea s-ar derula pe teritoriul Uniunii Europene, se poate pune întrebarea de ce Comisarul responsabil pentru protecția mediului nu ia în considerare rezoluția PE din 2010 și de ce consideră problema o competență națională. Consecințele proiectului de la Roșia Montană și obligația înlăturării efectelor vor fi în mod inevitabil de dimensiune europeană pentru că vor afecta mai multe state membre”, a subliniat Csaba Sógor.

Textul intervenției eurodeputatului poate fi citit mai jos:

”În România o întreprindere deținută de mari investitori dorește realizarea unei exploatări de metale neferoase prin folosirea unei tehnologii pe bază de cianură. Aprobarea investiției miniere din Roșia Montană este în fața Parlamentului României. Guvernul României se raportează în mod contradictoriu la această problemă, dar decizia va fi luată într-o perioadă scurtă. Domnul Comisar Potocnik a indicat prin intermediul purtătorului său de cuvânt că Comisia nu intenționează să interzică în UE tehnologia bazată pe cianură, astfel practic, aprobarea proiectului reprezintă o competență de stat membru.”

”Cum se face că crearea pe teritoriul Uniunii Europene a tuturor condițiilor inițiale pentru o catastrofă de mediu nu este un subiect european, mai ales că în cazul unor accidente naturale mai multe state membre ar fi afectate?

În cazul în care Comisia Europeană își ia în serios responsabilitatea sa pentru calitatea vieții cetățenilor europeni, atunci trebuie să se ocupe și de tehnologia bazată pe cianură și de eventuala utilizare a acesteia la Roșia Montană și trebuie să aibă în vedere rezoluția PE în acest domeniu adoptată cu majoritate covârșitoare în 2010.”