Prelegere ținută de Csaba Sógor pentru studenți de științe politice din Japonia

2013-07-19

Cu ocazia vizitei sale în Japonia Csaba Sógor a vorbit și despre situația minorităților din Uniunea Europeană și aspirațiile maghiarilor din Transilvania. Europarlamentarul din partea UDMR a fost invitat să susțină o prelegere de către Prof. Shigeo Mutsushika, directorul centrului de cercetare pentru Europa al Universității Shizuoka (Wider Europe Research Center – WERC).



WERC funcționează din 2008 ca și instituție asociată departamentului de relații internaționale a universității. După lărgirile consecutive ale Uniunii Europene în politica internațională, pe lângă Europa de Vest începe să se manifeste un interes crescut și pentru țările din Estul continentului. WERC încearcă să lărgească cunoștințele studenților săi despre această zonă geografică și prin invitarea de experți străini.

În prezentarea sa Csaba Sógor a abordat problema păstrării identității maghiarilor din Transilvania și a altor minorități din Europa. Acesta a arătat că maghiarii din Transilvania trebuie să lupte în fiecare zi pentru drepturile lor, astfel încât să nu trebuiască să renunțe la propria lor cultură și limbă. Csaba Sógor a accentuat că, în contrast cu această situație, Uniunea Europeană se bazează pe ideea că toți cetățenii ei din cadrul acelorași hotare trebuie să se bucure de drepturi egale. Pe lângă prezentarea oportunităților oferite de autonomia teritorială, acesta a mai detaliat și noile instrumente ale Uniunii Europene de protecția minorităților incluse în tratatele UE și în Carta Drepturilor Fundamentale. A mai vorbit și despre Inițiativa Cetățenească Europeană menită să încurajeze acțiunile civile, folosind exemplul inițiativei demarate de UDMR. Eurodeputatul a mai vorbit și despre alte dispute ale UDMR pe marginea modificării constituției și reîmpărțirii regionale, arătând de ce în Europa unită pentru minorități este importantă crearea de regiuni puternice.

”Interesul japonezilor pentru Europa este naturală, nu doar din cauza moștenirii culturale și politice și pentru că reprezentăm un factor economic important ci și pentru că problemele noastre sunt similare. De exemplu, îmbătrânirea populației este o problemă mare și în Japonia. De noi, maghiarii, sunt interesați pentru că ne consideră un popor apropiat, iar în Europa de Est văd o regiune în dezvoltare economică, prin urmare o nouă provocare”, a explicat eurodeputatul.