Trebuie sã promovãm echitatea şi incluziunea socialã

2014-01-16

Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor s-a adresat plenului Parlamentului European în legãturã cu mai multe teme abordate în cadrul primei ședințe plenare din acest an de la Strasbourg.



Marți, 14 ianuarie, PE a adoptat raportul de inițiativã proprie a eurodeputatei socialiste din Lituania, Vilija Blinkeviciute, intitulat Protecție socialã pentru toți, inclusiv pentru cei care desfãșoarã activitãți independente. În procesul de elaborare a documentului punctul de vedere al Partidului Popular European a fost susținut de eurodeputatul Csaba Sógor.

Eurodeputatul UDMR a atras atenția colegilor sãi asupra unor abuzuri ale sistemelor de protecție socialã din statele membre. Înregistrarea video a discursului poate fi vizionat aici:  http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20140113 .

"Sistemele de protecție socialã din Europa servesc protecția angajaților, însã prevederile acestora sunt dificil de aplicat în cazul persoanelor care desfãșoarã activitãți independente. Este important ca grupurile cele mai vulnerabile, precum persoanele care desfãșoarã activitãți independente, cei cu dezabilitãți, femeile sau pensionarii sã aibã acces la aceste facilitãți. Protecția socialã reprezintã baza modelului social European. Cu toate cã existã o rezoluție adoptatã de Parlamentul European în 2010 ce garanteazã accesul la protecția socialã de bazã pentru toți angajații din Europa, în multe state membre putem observa o restrângere a acestor drepturi, ceea ce afecteazã negativ lucrãtorii independenți, care deja sunt din ce în ce mai marginalizați din cauza crizei economice. În acest sens, promovarea echitãții și incluziunii sociale este absolut necesarã.”