Pregãtiri exhaustive pentru aderare în scopul protecției minoritãților naționale din Serbia

2014-01-16

Miercuri, 15 ianuarie plenul Parlamentului European din Strasbourg a abordat problema aderãrii Serbiei la UE. La dezbaterea privind raportul de progres pe 2013 a participat și eurodeputatul UDMR Csaba Sógor.



Referindu-se la experiențele din România, pentru rezolvarea satisfãcãtoare a problemelor de armonizare legislativã – care adesea afecteazã sub mai multe aspecte minoritãțile - eurodeputatul a propus ca tratativele legate de aderare sã fie derulate cu cea mai mare precauție.

Intervenția eurodeputatului maghiar din Transilvania:

”Mã bucurã foarte mult faptul cã pot fi demarate tratativele de aderare cu Serbia și cã, dupã speranțele noastre, dupã armonizarea legislativã în câțiva ani comunitatea noastrã va putea avea un nou membru. Cu toate acestea, calea spre statutul de membru al Uniunii încã rezervã multe provocãri pentru autoritãțile din Serbia și pentru Comisia Europeanã. Vreau sã atrag atenția pãrților direct implicate în negocieri asupra experiențelor aderãrii României și Bulgariei la UE: astãzi este clar cã aceste douã țãri nu s-au pregãtit în mod exhaustiv pentru aderare iar consecințele acestui fapt pot fi resimțite și astãzi. Sistemul judiciar din România este sub monitorizare UE încã din 2007, iar raporturile Comisiei încã nu prevãd eliminarea acestui mecanism. Acesta a fost prețul aderãrii de atunci, însã astãzi mulți cred cã dacã aceste probleme ar fi fost tratate în cadrul negocierilor, poate ar fi fost mai repede rezolvate și nici nu ar fi fost nevoie de o monitorizare – chiar dacã aderarea ar fi fost amânatã cu un an sau doi. De aceea doresc sã subliniez cã, în opinia mea, interesul cetãțenilor din Serbia – sârbi, maghiari, romi, croați, bosnieci și alte minoritãți – este sã se poarte tratative exhaustive care sã acopere în mod onest toate problemele și sã nu se finalizeze aderarea înainte de rezolvarea satisfãcãtoare a problemelor.”