UE trebuie sã garanteze respectarea drepturilor minoritãților naționale de cãtre statele membre

2013-12-11

UE trebuie sã garanteze respectarea drepturilor minoritãților naționale de cãtre statele membre, acest criteriu nu trebuie impus doar statelor în curs de aderare, a spus eurodeputatul Csaba Sógor la ședința plenarã a Parlamentului European din decembrie.



La dezbaterea organizatã privind raportul intitulat Drepturile omului în lume în 2012 şi politica Uniunii Europene în domeniu politicianul UDMR a constatat cu plãcere cã raportul îndeamnã Uniunea sã garanteze un tratament egal pentru minoritãțile naționale în ceea ce privește educația, serviciile medicale, serviciile sociale și alte servicii publice.

Raportul subliniazã cã statele în curs de aderare trebuie sã asigure în toate domeniile vieții economice, sociale, politice și culturale egalitatea deplinã și efectivã între persoanele care aparțin unei minoritãți naționale și cele care aparțin majoritãții. În opinia eurodeputatului Csaba Sógor aceste cerințe sunt binevenite, dar, în mod regretabil, acestea nu se aplicã și în cazul statelor membre.  

"Mesajul cãtre viitoarele state membre este cã aceste probleme trebuie avute în vedere doar pânã la aderare, legile care protejeazã drepturile minoritãților pot fi revocate ulterior. Din pãcate a acest lucru are deja precedent, așa cã îngrijorãrile sunt întemeiate.  Soluția este includerea Criteriilor de la Copenhaga în legislația Uniunii Europene, iar Comisia Europeanã ar trebui sã ia în considerare inițierea acestui lucru”, a adãugat politicianul UDMR.

Înregistrarea video despre dezbaterea din plen poate fi vizionatã aici: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/video?debate=1386700310645