Csaba Sógor l-a felicitat pe Guillermo Fariñas

2013-07-03

În 2010 Parlamentul European a acordat premiul Saharov (fondat în 1988 pentru a onora  personalitãţile marcante care luptã pentru drepturile omului şi libertatea exprimãrii) disidentului cubanez Guillermo Fariñas. Autoritãţile din Cuba i-au interzis atunci sã pãrãseascã ţara pentru festivitãţile de decernare a premiului,  lipsa sa fiind simbolizatã la eveniment printr-un scaun gol acoperit de un steag cubanez.



Interdicţia de cãlãtorie a fost ridicatã acum câteva luni, astfel Guillermo Fariñas a putut participa marţi, 2 iulie, la o discuţie informalã cu europarlamentarii la sediul din Strasbourg a Parlamentului European.

La eveniment a fost prezent şi eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, care a felicitat jurnalistul şi activistul pentru drepturile omului pentru activitatea sa. Acesta nu a ales exilul nici dupã ce a fost eliberat şi a continuat sã lupte pentru idealurile sale, în pofida factorilor care îi pun viaţa şi sãnãtatea la risc.

Miercuri, 3 iulie ac. Guillermo Fariñas a preluat premiul Saharov pentru eforturile sale continue depuse în scopul apãrãrii dreptului la libertate, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în prezenţa mamei sale. Mulţumind publicului, acesta a vorbit despre cei 11 de ani pentrecuţi în închisoare, cele 23 de greve de foame şi cei 114 de deţinuţi politici eliberaţi. I-a menţionat pe nenumãraţii martiri anonimi şi a spus: „Drumul spre democraţie este lung, iar lupta pentru libertate depãşeşte posibilitãţile noastre. Totuşi, lupta meritã sã fie continuatã. Politica în Cuba este neschimbatã, puţinele noi oportunitãţi pentru cetãţeni, cum ar fi ridicarea interdicţiei de cãlãtorie au fost câştigate prin insubordonarea civilã. Drumul spre democraţie este lung, însã soarele abia începe sã rãsarã în Cuba.”