Un parteneriat puternic pentru reprezentarea intereselor tinerilor maghiari din Transilvania

2013-06-26

Conducerea Conferinţei Tineretului Maghiar din România (CTMR) a avut o şedinţã extraordinarã la Bruxelles. Eurodeputaţii Iuliu Winkler şi Csaba Sógor au gãzduit delegaţia între 24-26 iunie.  Marţi, 25 iunie a avut loc o întâlnire între liderii organizaţiei de tineret şi cei doi membri din partea UDMR ai Parlamentului European, cu prilejul cãreia aceştia au re-analizat cooperarea din anii precedenţi dintre cele douã organizaţii şi au discutat despre agenda comunã a acestora. 



Iuliu Winkler a vorbit despre misiunea tinerilor de a reprezenta interesele maghiarilor din Transilvania. Eurodeputatul a subliniat cã cea mai arzãtoare problemã a tinerilor din Europa este rata şomajului: ”Situaţia din Spania şi Grecia este tragicã. Nu trebuie sã lãsãm ca lucrurile sã se înrãutãţeascã şi mai mult în România. Tinerii au oportunitatea şi responsabilitatea de a participa la pregãtirile deciziilor politice, aşa cum face şi CTMR în parteneriat cu UDMR. Obiectivele şi aşteptãrile tinerilor europeni trebuie sã fie prezente la nivelul Partidului Popular European, trebuie sã fie incluse în menifestul politic care va fi pregãtit pentru alegerile europarlamentare. Eurodeputaţii UMDR şi echipa lor vor sprijini CTMR în acest sens”, a spus Winkler.

Csaba Sógor  a îndemnat tinerii sã lupte pentru ideile lor, sã încurajeze UDMR-ul în a le sprijinii iniţiativele şi sã gãseascã satisfacţie în munca lor. ”Puterea decisivã în UE este Partidul Popular European, de la acesta se aşteaptã soluţia pentru diminuarea ratei şomajului şi pentru eşecul unor guverne de dreapta. Energia şi elanul tinerilor şi implementarea ideilor acestora va fi soluţia de lungã duratã pentru ieşirea din crizã a Europei” – a subliniat eurodeputatul.

József Szabó, preşedintele CTMR, a vorbit despre schimbarea de generaţie din organizaţie.  ”Întotdeauna vor fi tineri dornici sã continue munca noastrã de cooperare, inclusiv la nivel European. Parteneriatele strategice reprezintã baza organizaţiei noastre, relaţia dintre CTMR şi eurodeputaţii UDMR este de o importanţã deosebitã pentru noi.”

Adorján Jakab, prim-vicepreşedintele CTMR a vorbit despre tematicile abordate la Tabãra UE, care va fi organizatã între 2 şi 7 iulie la Izvorul Mureşului. În programul taberei regãsim tematici de actualitate precum regionalizarea, revizuirea constituţiei, iniţiativa cetãţeneascã europeanã şi alegerile europarlamentare de anul viitor. Cei doi eurodeputaţi UDMR vor fi prezenţi la tabãrã vineri, 5 iulie,  la dezbaterea intitulatã O Europã Nouã Acum! Sã o construim împreunã.

Csaba Sógor şi Iuliu Winkler au semnat o declaraţie comunã cu CTMR intitulatã Un parteneriat puternic pentru reprezentarea intereselor tinerilor maghiari din Transilvania.  Declaraţia constatã cã cooperarea dintre CTMR şi europarlamentarii UDMR este din ce în ce mai substanţialã şi acoperã arii din ce în ce mai noi. În document pãrţile sunt de acord sã continue proiectele comune şi sã  implementeze iniţiative noi pentru ca doleanţele tinerilor maghiari din Transilvania sã fie auzite şi la nivel European. Prezenţa Conferinţei Tinerilor Maghiari din România pe plan internaţional este din ce în ce mai accentuatã; organizaţia a devenit recent membru cu drepturi depline al organizaţiei de tineret a Partidului Popular European, YEPP, spre satisfacţia eurodeputaţilor care au sprijinit activ acest proiect.

Documentul constatã cã cea mai importantã provocare urmãtoare pentru comunitatea maghiarilor din România vor fi alegerile europarlamentare din mai 2014. Deciziile care ne afecteazã viaţa de zi cu zi sunt luate la nivel local, naţional şi european.  Prin urmare, prezenţa UDMR în administraţiile locale şi în Parlamentul României poate fi exploatatã la maxim doar dacã aceasta este completatã de reprezentarea în Parlamentul European. CTMR va avea un rol important în campania electoralã şi de aceastã datã şi va depune eforturi în scopul realizãrii obiectivelor tinerilor. Piatra de temelie a programei politice a UDMR este şansa la prosperitate acasã, un obiectiv care poate fi atins doar cu sprijinul tinerilor – se susţine în declaraţia comunã.