Sistemele de asigurare socialã ale statelor membre în curs de revizuire

2013-05-29

La şedinţa din 29 mai a Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi Afaceri Sociale (EMPL) a Parlamentului European eurodeputatul Csaba Sógor a fost numit responsabil pentru raportul de proprie iniţiativã privind sistemele universale şi generale de asigurare socialã. Dezbaterea documentului are loc în urma recomandãrii 202/2012 a ILO (Organizaţia Internaţionalã a Muncii a ONU – www.ilo.org).


În prezent doar 20% din populaţia globalã dispune de o asigurare socialã adecvatã. ILO şi-a propus obiectivul de a crea o reţea globalã a asigurãrilor sociale şi de a consolida sistemele existente. Prin intermediul programelor sale, organizaţia insistã pe aprofundarea gradului de protecţie socialã, luând în considerare particularitãţile statelor membre. Obiectivul general este generalizarea folosirii asigurãrii sociale la nivel global.

Actualitatea acestei teme este evidenţiatã şi de faptul cã ILO şi-a demarat campania pentu implementarea globalã a unui sistem minimal de asigurãri sociale acum exact zece ani. Þãrile în curs de dezvoltare din America Latinã, Asia şi Africa, unde sistemul minim de asigurãri sociale a fost introdus deja, reprzintã exemple pozitive. Totuşi, în ciuda eforturilor depuse de-alungul unui întreg deceniu, acest sistem minim încã nu a putut fi implementat pe plan global încã, cu toate cã acesta este un instrument care şi-a dovedit eficienţa în diminuarea efectelor crizei economice şi financiare.