Csaba Sógor: Comunitãţile naţionale sunt factori constitutivi ai statului, şi nu o „problemã” de rezolvat

2013-04-18

Parlamentul European a analizat miercuri, 17 aprilie rapoartele anuale din 2012 privind situaţia ţãrilor din Balcanii de Vest. În legãturã cu Serbia şi Kosovo eurodeputatul Csaba Sógor şi-a exprimat punctul de vedere conform cãreia soluţionarea chestiunii minoritãţilor este o condiţie fundamentalã pentru integrarea acestor ţãri în UE.



”Mã bucurã faptul cã raportul, care menţioneazã cadrul legal privind minoritãţile, enumerã şi neajunsurile acestuia: subliniazã importanţa reprezentãrii minoritãţilor, precum şi dreptul la educaţie în limba maternã. Nu putem vorbi despre integrarea în Uniunea Europeanã a ţãrilor din Balcanii de Vest fãrã soluţionarea chestiunii minoritãţilor naţionale din aceste ţãri. Ar trebui sã ne dea de gândit faptul cã în aceastã privinţã în cazul ţãrilor deja membre Uniunea Europeanã nu acordã nicio atenţie criteriilor pe care ţãrile aflate în curs de aderare trebuie – în mod justificat - sã le  îndeplineascã. Cetãţenii comunitãţilor minoritare din Europa sunt tot cetãţeni Europeni. A sosit timpul sã nu mai fim trataţi ca o problemã de securitate naţionalã sau factori ce pericliteazã stabilitatea ţãrilor. Discriminarea minoritãţilor trebuie tratatã şi soluţionatã la nivel european, acest lucru decurge din necesitatea valorificãrii drepturilor noastre cetãţeneşti. Sper cã nimeni nu are iluzia cã ţãrile îşi vor soluţiona definitiv problemele privind minoritãţile naţionale înainte de aderare, dupã care nu mai e nevoie sã ne ocupãm de ele. Comunitãţile naţionale sunt factori constitutivi ai statului şi nu o „problemã” care trebuie rapid rezolvatã înainte de aderare.”

Pe parcursul evaluãrii procesului de pregãtire a Kosovoului pentru aderare, Csaba Sógor şi-a exprimat din nou convingerea cã soluţia problemei stã în rezolvarea situaţiei minoritãţilor. ”Cinci ţãri membre ale UE nu recunosc Kosovoul ca stat independent. În mod caracteristic, pe teritoriile acestora trãieşte un numãr mare de minoritãţi. Trebuie sã ne asigurãm cã fiecare punct al Planului Ahtisaari va fi respectat şi cã serbii din Kosovo vor avea autonomie culturalã şi teritorialã.  Astfel, pe viitor, poate nu doar cele cinci, dar şi celelalte state membre vor privi politica Kosovoului privind minoritãţile ca un model de succes de urmat” – a explicat Csaba Sógor.