Csaba Sógor: Dacã rãmân actualele regiuni de dezvoltare, absorbţia fondurilor europene nu va putea fi eficientizatã

2013-04-18

La şedinţa plenarã a Parlamentului European de marţi, 16 aprilie de la Strasbourg, în cadrul dezbaterii iniţiate prin întrebarea eurodeputatei poloneze (din Grupul Partidului Popular European) Danuta Hübner adresatã Comisiei Europene referitor la fondurile alocate dezvoltãrii regionale a luat cuvântul şi eurodeputatul UDMR Csaba Sógor.



Exprimându-şi îngrijorarea privind situaţia din România, Sógor şi-a avertizat colegii sãi asupra potenţialelor efecte negative pe care le poate avea o împãrţire regionalã neadecvatã şi a subliniat cã în procesul de regionalizare trebuie luaţi în calcul indicatorii economici ai diferitelor regiuni. Discursul eurodeputatului:
”Guvernul Român doreşte sã reorganizeze regiunile actuale de dezvoltare pânã la sfârşitul acestui an. Justificarea: rata de absorbţie a fondurilor europene nu este satisfãcãtoare cu actualele regiuni de dezvoltare. Adevãrat, însã nu cred cã înzestrarea cu puteri administrative a regiunilor desemnate acum 15 ani în mod neprofesionist şi necugetat ar fi de ajutor în acest sens.
Guvernul va justifica strategia sa de reorganizare cu cerinţe ale Uniunii Europene. Ştim cã reorganizarea administrativã este în competenţa autoritãţilor naţionale, astfel dacã pentru implementarea unor mãsuri de reorganizare administrativã se folosesc astfel de justificãri, cred cã şi Comisia Europeanã ar trebui sã-şi exprime punctul de vedere.
Partidele aflate la guvernare încearcã sã dãuneze cât mai puţin intereselor politicienilor sãi locali prin actuala strategie de regionalizare. Eu nu cred însã cã acesta este cel mai important principiu când vorbim de strategia de regionalizare a unei ţãri. Mai degrabã ar trebui avute în vedere indicatorii economici ai regiunilor. 
Trebuie identificate regiuni care s-au format în mod natural de-a lungul istoriei, iar în cazul României aceste regiuni pot fi identificate în mod foarte clar.”