Csaba Sógor: “Legislaţia croatã privind minoritãţile poate servi drept exemplu pentru toate ţãrile membre ale UE”

2013-04-11

“Legislaţia croatã privind minoritãţile poate servii drept exemplu pentru toate ţãrile membre ale UE” -  a declarat Csaba Sógor la reuniunea din Dubrovnik a biroului Partidului Popular European din data de 11-12 aprilie 2013.  În deschiderea şedinţei ţinute în afara Parlamentului European eurodeputaţii au dezbãtut nivelul de pregãtire a Croaţiei înainte de aderare.


Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a subliniat în discursul sãu, cã aderarea Croaţiei la UE are o importanţã deosebitã pentru comunitatea maghiarilor din România din mai multe motive. Pe de o parte, maghiarii din Croaţia se vor alãtura maghiarilor din România, Ungaria şi Slovacia şi comunitãţii europene, iar pe de altã parte, legislaţia croatã privind minoritãţile naţionale, în vigoare din 2002, va putea servi ca un exemplu de urmat în UE.

”Sunt convins cã aceastã legislaţie va rãmâne în vigoare şi dupã aderarea Croaţiei, şi mai mult, sper, cã ea va servi drept exemplu pentru celelalte ţãri membre. Problema în aceastã privinţã este, cã, deşi în majoritatea ţãrilor membre existã legi care protejeazã drepturile minoritãţilor naţionale, aplicarea acestora este greoaie, uneori chiar inexistentã” – a atras atenţia celor prezenţi Csaba Sógor.
 
Conform legislaţiei din Croaţia, în localitãţile în care populaţia aparţinând unei minoritãţi naţionale ajunge pagul de o treime, dreptul la folosirea limbii materne în administraţia publicã este garantat. De asemenea, legea reglementeazã participarea minoritãţilor în organele administraţiei publice şi prevede şi dreptul la educaţie în limba maternã.

Eurodeputatul UDMR a adãugat: legislaţia privind minoritãţile naţionale din Croaţia este demnã de respect cu atât mai mult cu cât autonomia culturalã a unei minoritãţi era un lucru greu de conceput imediat dupã rãzboi.
 
Dupã 1 iulie 2013 Croaţia va fi membrã a Uniunii Europene. Cetãţenii croaţi vor vota duminicã pentru alegerea a celor 12 noi eurodeputaţi care sã-i reprezinte.