Csaba Sógor a criticat la Strasbourg politica României din domeniul protecţiei minoritãţilor

2013-03-14

În data de 11 martie, în prima zi de şedinţã plenarã de la Strasbourg a Parlamentului European din aceastã lunã eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a vorbit despre problemele politicii României privind minoritãţile, relatând cã încã mai existã diferenţe vaste între cele prevãzute în legislaţie şi realitatea cotidianã. 



Eurodeputatul a subliniat cã exemplele de urmat sunt cele ale autonomiilor regionale existente pe teritoriile statelor membre fondatoare şi şi-a exprimat dezamãgirea privind cazurile în care drepturile de folosire a limbii materne, garantate de lege, au fost încãlcate, ca de exemplu atunci când cei doi primari UDMR au fost amendaţi de autoritãţile române pentru respectarea legislaţiei (aceştia au impus ca şi condiţie de angajare pentru anumite poziţii administrative cunoaşterea limbii maghiare).  

 Discursul eurodeputatului:
 
”Recent mai mulţi politicieni români au declarat cã România are o politicã bine dezvoltatã în ceea ce priveşte minoritãţile naţionale şi cã acesteia nu i se poate reproşa neasigurarea drepturilor minoritãţilor. Daţi-mi voie sã contrazic aceastã propagandã a guvernului Român. Deşi putem vorbi de un progres fãcut în ultimi douãzeci de ani în acest domeniu, diferenţa dintre situaţia prevãzutã de lege şi realitate este vastã.

Datoritã eforturilor persistente depuse de UDMR, printre altele şi dreptul la folosirea limbii materne este garantat prin lege, dar aplicarea acesteia în domeniul comunicãrii dintre cetãţeni şi autoritãţile publice lasã de dorit. Recent mai mulţi primari UDMR au fost amendaţi pentru cã au încercat sã aplice aceastã lege, şi au solicitat cunoaşterea limbii maghiare în cazul anumitor poziţii.

În Europa de vest revendicãrile minoritãţilor naţionale au fost soluţionate prin sistemul autonomiilor, acest exemplu ar trebui urmat şi de ţãrile care au aderat recent la UE. Poate atunci am putea vorbi  în mod întemeiat despre o politicã bine dezvoltatã a României în domeniul minoritãţilor.”
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Marţi, 12 martie, Csaba Sógor a participat la o dezbatere demaratã prin întrebarea adresatã verbal Comisiei Europene de cãtre eurodeputatul francez socialist Pervenche Berès privind efectul mãsurilor de austeritate pe calitatea vieţii persoanelor cu dizabilitãţi.

Subiectul a fost introdus ordinea de zi de cãtre Comisia Parlamentului European pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi Afaceri Sociale (EMPL), pentru cã condiţiile de trai ale persoanelor cu dezabilitãţi s-au înrãutãţit ca urmare a crizei, iar resursele financiare pentru sprijinirea acestora continuã sã se diminueze.
 
Discursul eurodeputatului:
 
"Demersurile şi constrângerile fãcute pentru a combate criza economicã tind sã afecteze negativ grupurile sociale cele mai vulnerabile, dezavantajate şi neajutorate. Cred cã o serie de recomandãri fãcute de Comisia Europeanã şi diseminarea celor mai bune practici aplicate ar fi binevenite pentru stimularea incluziunii sociale şi ocuparea forţei de muncã a cetãţenilor cu dizabilitãţi din statele membre.

Consider importantã aceastã problemã pentru cã, din pãcate, ştiu exact cã în noile state membre problemele din acest domeniu sunt şi mai grave. De aceea cred cã meritã atenţia sporitã şi îndrumarea Comisiei.

Sã nu lãsãm, ascunzându-ne dupã nevoia mãsurilor de gestionare a crizei, ca nevoile celor care trãiesc cu dizabilitãţi sã fie ultima prioritate."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Miercuri, 13 martie, la o dezbatere din Parlamentului European legatã de raportul de iniţiativã proprie privind relaţiile Uniunii Europene cu China eurodeputatul UDMR Csaba Sógor  a vorbit despre importanţa respectãrii drepturilor minoritãţilor.

Discursul eurodeputatului:

”În ultimul timp vorbim mult despre rolul economic şi politic în creştere a Chinei. Se pare totuşi cã nu vorbim îndeajuns despre problemele legate de drepturile omului şi ale minoritãţilor, pentru a sensibiliza societatea chinezã - care trece printr-o serie de schimbãri sociale majore - şi conducãtorii aceste ţãri cu privire la încãlcarea drepturilor omului. Trebuie sã ne asigurãm cã vocea poporului nostru este auzitã. Doresc sã subliniez o secţiune a raportului despre Regiunea Autonomã Tibet: Guvernul Chinez nu va putea asigura stabilitatea durabilã şi buna relaţie dintre cetãţenii de etnie chinezã, tibetanã şi uigurã prin asimilare forţatã, distrugere culturalã sau mãsuri opresive ale poliţiei şi securitãţii. Acestea vor putea fi asigurate doar dacã guvernul va lua în serios toate revendicãrile minoritãţilor autohtone, şi bunãstarea celor douã regiuni autonome va fi o responsabilitate comunã.

Cred cã aceste cuvinte sunt valabile nu doar pentru regiunile autonome din China, ci şi în cazul mai multor state Europene.”