Investiţiile în securitatea şi sãnãtatea în muncã aducãtoare de profit

2013-02-01

În data de 30 ianuarie au fost prezentate rezultatele proiectului de cercetare elaborat sub egida Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi Afaceri Sociale a Parlamentului European, privind securitatea şi sãnãtatea la locul de muncã.



Rezultatele acestui proiect de cercetare au apãrut într-o publicaţie realizatã de Asociaţia Internaţionalã pentru Securitate Socialã (ISSA - www.issa.int ) de la Geneva în colaborare cu Asigurãrile Sociale Germane (DGUV). Publicaţia a fost prezentatã la un eveniment organizat de eurodeputatul german, membru al Partidului Popolar European, dr. Dieter-Lebrecht Koch, la care a participat şi Csaba Sógor, eurodeputat din partea UDMR.

Lider în domeniul sãu, Asociaţia Internaţionalã pentru Securitate Socialã (ISSA) urmãreşte de îndeaproape activitatea organelor şi agenţiilor naţionale de asigurare socialã, desfãşoarã activitãţi de cercetare şi informare care acoperã mai multe ţãri, formuleazã opinii de expertizã şi oferã membrilor sãi asistenţã în implementarea unor sisteme dinamice de securitate socialã.

Membrii Parlamentului European erau interesaţi de efectele microeconomice ale mãsurilor de prevenire la locul de muncã şi de impactul acestora asupra unei întreprinderi sau a balanţei acesteia. Cercetãtorii au subliniat cã în 2010 ISSA a efectuat studii în 16 ţãri, printre care şi în România, cu 300 de respondenţi (întreprinderi). Concluzia este cã, deşi efectele microeconomice ale acestor mãsuri pot fi mãsurate doar în mod indirect, cifrele aratã cã o reinvestiţie de 2,2% din profit poate aduce beneficii de 20%.

Csaba Sógor s-a interesat de indicatorii din România. Þara noastrã se situeazã undeva la media europeanã, deşi, în mod paradoxal, beneficiile mãsurilor pentru creşterea securitãţii şi a sãnãtãţii la locul de muncã pot fi cuantificate mai uşor în ţãrile cu o protecţie socialã mai slabã.

Investiţiile de acest tip au adus beneficii în special în domeniile producţiei, transportului şi a depozitãrii: s-a diminuat riscul accidentelor, angajaţii au fost mai conştienţi şi eficienţi în eliminarea accidentelor, prevederile de securitate şi de sãnãtate fiind încãlcate mai rar, cultura organizaţionalã şi imaginea firmei au fost afectate în mod pozitiv, iar timpul de lucru a scãzut. Deşi mãsurile luate pentru creşterea securitãţii şi a sãnãtãţii la locul de muncã reprezintã o investiţie profitabilã, întreprinderile mici şi mijlocii tind sã subestimeze aceste beneficii.

Experţii au subliniat cã beneficiarii acestor mãsuri de siguranţã sunt în primul rând angajaţii întreprinderilor, pentru cã diminuarea calitãţii de viaţã nu poate fi compensatã prin nicio despãgubire. Prevenirea eficienţã a accidentelor asigurã şi finanţarea durabilã a sistemelor de despãgubiri.

Echipa de management a proiectului de cercetare a elaborat în numele Asigurãrilor Sociale Germane (DGUV) chestionarul şi ghidul orientativ pentru colectarea datelor empirice din domeniul mineritului, a construcţiilor şi a electrotehnicii. Rezultatele au fost prezentate în 2011 la Congresul Mondial al Securitãţii şi Sãnãtãţii în Muncã din Turcia.

Csaba Sógor a încheiat şedinţa comisiei de la Bruxelles mulţumind echipei de cercetãtori pentru munca lor, care a demonstrat încã odatã cã profitabilitatea prevenţiei este un factor care trebuie avut în vedere pe plan naţional şi internaţional. ”Dumneavoastrã aţi demonstrat cã întreprinderile pot profita în urma implementãrii unor mãsuri de prevenire, iar rezultatele aratã cã antreprenorii trebuie încurajaţi sã facã astfel de investiţii. Este datoria noastrã, a decidenţilor europeni sã consolidãm aceste eforturi şi pe plan instituţional european”- a încheiat Csaba Sógor.