Locuinţe sãnãtoase – viaţã lungã
Sub egida comisiei pentru ocuparea forţei de muncã şi afaceri sociale a Parlamentului European în data de 22 şi 24 ianuarie au avut loc lucrãrile pregãtitoare ale raportului privind locuinţele sociale şi condiţiile decente de locuit, iniţiat de eurodeputatul din partea grupului verzilor, Karima Delli.
Experţii de la discuţii au fost invitaţii intergrupurilor URBAN, EPHA şi CECODHAS HOUSING EUROPE ale Parlamentului European. Raportor din umbrã din partea Partidului Popular European, eurodeputatul UDMR, Csaba Sógor este activ implicat în acest proiect.
Matthias Braubach, ofiţerul responsabil pentru afaceri europene şi coordonatorul în probleme de urbanism şi locuinţe al Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii considerã sãnãtatea – al cãrui factor decisiv este şi mediul în care trãim - un drept fundamental al omului. Conform statisticilor organizaţiei, în lume 100.000 de oameni mor anual datoritã condiţiilor inadecvate de locuit, iar 55-60% din bugetul casnic este cheltuit pe întreţinere, cu toate cã acest procentaj ar trebui sã se situeze undeva pe la 30%. Braubach a precizat cã şi confortul termic poate fi considerat un factor de bazã al sãnãtãţii şi un drept fundamental.
Analistul Organizaţiei pentru Cooperare Economicã şi Dezvoltare, Charlotta Balestra a prezentat indexurile nivelului de trai precizând cã speranţa de viaţã depinde nu doar de nivelul de şcolarizare, aceasta fiind influenţatã şi de dimensiunea spaţiului de locuit. Camera proprie garanteazã intimitate, încredere în sine, iar copiilor un nivel de performanţã intelectualã mai ridicat. Analistul a subliniat: conform statisticilor, fiecare euro investit în renovarea şi izolarea termicã a locuinţelor poate cunduce la câştiguri de 16 ori mai mari, dar pentru acest lucru trebuie însuşite şi anumite practici cotidiene. De exemplu aerisirea necorespunzãtoare a locuinţelor izolate termic poate duce la mucegai şi fungi.
Csaba Sógor a felicitat iniţiatorul raportului şi a menţionat cã aşteaptã cu nerãbdare publicarea acestuia pentru a putea depune modificãrile PPE referitoare la problemele din domeniu ale tinerilor şi bãtrânilor şi legate de criza de locuinţe în scopul creşterii incluziunii şi a integrãrii sociale. Deputatul a mai adãugat: existã o diferenţã vastã între locuinţele sociale din diferitele state membre. Fondurile Structurale destinate extinderii reţelei de locuinţe sunt binevenite, dar acestea nu ar trebui folosite sã mãreascã diferenţele existente ci alocate astfel încât sã le minimalizeze.
Activitãţile organizaţiilor mai sus amintite pot fi vizualizate la adresele:
http://urban-intergroup.eu/ ; http://www.housingeurope.eu/; http://www.epha.org/