Formare profesionalã, protecţia muncii şi drepturi lingvistice - piatra de încercare a egalitãţii şanselor

2010-01-15

În 14 ianuarie comisia de culturã şi educaţie (CULT) a Parlamentului European (PE) a audiat comisarul desemnat pentru educaţie, culturã, miltilingvism şi tineret, D-na Androulla Vassiliou din Cipru.


Deputatul UDMR Sógor Csaba nu este membru al comisiei CULT, dar totuşi a adresat o întrebare doamnei comisat din partea Comisiei pentru ocuparea forţei de muncã şi afaceri sociale (EMPL). Întrebarea s-a referit la punerea în practicã a Programului de Învãţare pe tot parcursul Vieţii (Lifelong Learning Programme - LLP). Eurodeputatul a accantuat cã din 2007 LLP-ul funcţioneazã într-o formã înnoitã cu un caracter mai complex şi mai larg.

Sógor Csaba a formulat întrebarea astfel:

„Apreciaţi cã bugetul programului este suficient pentru toate programele sectoriale şi pentru asigurarea egalitãţii şanselor în privinţa a cele 33 de ţãri afectate?”

Ca rãspuns doamna Vassiliou a afirmat cã principiul egalitãţii de şanse va fi asigurat, dar a recunoscut cã bugetul programului nu permite atingerea obiectivelor iniţiale. De exemplu în cadrul programului Erasmus nu vor participa 3 milioane de studenţi cum a fost planificat. A recunoscut cã supraveghrea calitaţii şi asigurarea principiului de excelentã este responsabilitatea Comisiei Europene, de aceea universitãţiile vor fi supravegheate pe baza regulamentului programului şi normelor stabilite prin Carta Europeanã a Calitãţii în Mobilitate.

Deputatul transilvãnean a completat întrebarea:

„Cum veţi asigura cã mecanismul de supraveghere funcţioneazã bine şi cã cota de participare a ţãrilor este rezonabilã? Care este poziţia actulã în privinţa înfiinţãrii cadrului legislativ? Întrebarea asta este importantã, mai ales dacã privim problemele lingvistice în Slovacia. Care este poziţia actualã în legãturã cu înfiinţarea unei bazã de date, care va analizeazã eficienţa programului?”

Comisarul desemnat a recunoscut cã sistemul de supraveghere încã nu este gata din cauza lipsei banilor, dar în opinia sa soluţia este ca autoritãţile locale şi a regiunile Europei sã investeascã direct într-un astfel de sistem.