Invariabil UDMR reprezintã maghiarii din Transilvania

2012-12-13

În cadrul şedinţei de astãzi de la Strasbourg a Intergroupului pentru Minoritãţi Tradiţionale şi Comunitãţi şi Limbi Naţionale al Parlamentului European Gyula Winkler, eurodeputat din partea UDMR a relatat rezultatele alegerilor din România.



Comparând legea electoralã româneascã cu „ruleta ruseascã”, deputatul a prezentat anomaliile generate de aceasta. Deputatul a reamintit celor prezenţi faptul cã la adoptarea legii în 2008 UDMR a fost singurul partid politic care a previzionat caracterul defectuos al acesteia şi a protestat contra adoptãrii ei.

Europarlamentarul maghiar din Transilvania a evidenţiat faptul cã, în mod invariabil şi în baza obiectivelor stabilite la crearea Uniunii, aceasta reprezintã interesele fiecãrui membru al comunitãţii maghiare minoritare din Transilvania. Aceasta nu şi-a schimbat de atunci nici numele, nici programul dar, de fiecare datã când a fost nevoie, şi-a actualizat strategia pentru a putea rãspunde cât mai adecvat situaţiilor politice în permanentã schimbare. UDMR, care în Parlamentul României deţine 5,3% din locuri a câştigat voturile a 89% dintre  maghiarii din Transilvania faţã de adversarul sãu „intern”, care pe plan naţional a obţinut mai puţin de 1% din voturi iar în rândul comunitãţii maghiare doar 11%.
 
Pe lângã temele particulare legate de statutul de minoritate naţionalã, cum ar fi autonomia sistemului educaţional sau folosirea limbii materne, încã din 1996, Uniunea şi-a completat programul politic cu politici esenţiale pentru întreaga ţarã, cum ar fi cea economicã sau de dezvoltare regionalã. Prin Strategia Transilvania 2020 s-a reuşit şi alinierea acestor politici cu ţintele europene pentru 2020. Amintind declaraţiile coaliţiei cãştigãtoare privind schimbarea Constituţiei şi reorganizarea administrativã a ţãrii, deputatul a admis cã Uniunea are în faţã provocãri grele. „Prin prezenţa noastrã – atât în Parlamentul României cât şi la Bruxelles – asigurãm în continuare protecţia intereselor maghiarilor din transilvania. Aceastã activitate este definitã de comunitatea care ne-a mandatat. Obiectivele noastre rãmân neschimbate de 23 de ani”, a spus Winkler.
 
Csaba Sógor, europarlamentar din partea UDMR a adãugat: „UDMR rãmâne în continuare principala forţã politicã a comunitãţii naţionale maghiare din România. Uniunea va continua sã reprezinte în mod consecvent, legitim şi în spirit european interesele nu doar ale celor care au votat-o, ci şi ale tuturor maghiarilor din Transilvania. Voturile acordate Uniunii reprezintã garanţia viitorului României în UE şi a persistenţei spiritului democraţiei.”
 
Cel de-al doilea punct al ordinii de zi a constat în discutarea drepturilor de folosire a limbilor regionale din Spania. Discuţia a avut la bazã recentele mãsuri ale guvernului spaniol cu efect de regresie în domeniul programelor edicaţionale bilingve imersive din provinciile autonome. Europarlamentarii au asigurat colegii lor catalani, basci şi galicieni de sprijinul lor. Membrii Intergroup-ului au adoptat şi o declaraţie comunã în care au stabilit angajamentul lor pentru protecţia limbilor regionale.