Iniţiativa Igen, tessék! / Da, poftiţi! prezentatã la Bruxelles
Sub titlul Depinde de majoritate (It's up to the majority) în data de 13 noiembrie 2012 fundaţia de reprezentare a drepturilor culturale şi lingvistice ale comunitãţii suedeze din Finlanda, Svenska Kulturfonden (http://www.kulturfonden.fi/en/ ) a organizat un seminar de drept internaţional lingvistic la Bruxelles.
La evenimentul de înalt rang organizat pentru cea de-a cincea oarã, vorbitorii au expus probleme de drept precum şi experienţe practice ce afecteazã vorbitorii limbilor minoritãţilor tradiţionale sau a limbilor regionale. Discuţiile s-au concentrat pe sistemul de educaţie din Tirolul de Sud, bilingualismul serviciilor spitaliceşti din Finlanda, inscripţiile bilingve germano-daneze din Flensburg, practicile bilingve ale serviciilor companiilor de telefonie din Þara Galilor şi Þara Bascilor, precum şi pe modelul de predare a limbilor din grãdiniţele friziene.
Patronul evenimentului, Martti AHTISAARI, fost preşedinte al Finlandei şi delegat ONU a prezentat reforma în curs de finalizare a legislaţiei finlandeze din domeniul drepturilor lingvistice. Legislaţia din domeniul lingvistic din Finlanda este una dintre cele mai puternice din UE: aceste drepturi sunt garantate de Constituţie şi de Legea privind limbile. În ciuda acestui fapt, în 2010 Adunarea Suedezã din Finlanda (Swedish Assembly of Finland) a iniţiat reforma politicii de limbi a ţãrii, cerând extinderea folosirii limbii suedeze.
Persoana însãrcinatã cu dezvoltarea programului de acţiune pe termen lung a fost fostul preşedinte al Finlandei, Martti AHTISAARI. Comisia guvernamentalã condusã de politicianul laureat al premiului Nobel şi-a publicat raportul în primãvara anului 2011, imediat înainte de alegerile parlamentare. Solicitând îmbunãtãţirea ambelor limbi naţionale, a finlandezei şi a suedezei, documentul de 25 de puncte obligã câştigãtorii alegerilor la transpunerea în lege a prevederilor planului de acţiune pânã în data de 31 decembrie 2012. Grupul de lucru Ahtisaari a creat un portofoliu distinct de ministru responsabil pentru afaceri lingvistice şi a stabilit ca personalul acestui minister sã fie îndeajuns de numeros încât sã poatã coordona aspectele lingvistice ale activitãţilor mai multor ministere (justiţie, afaceri sociale, educaţie, formare, sãnãtate, comunicare). La nivelul autoritãţilor locale funcţionari însãrcinaţi sprijinã activitãţile ministerului de drepturi lingvistice.
La propunerea europarlamentarului UDMR Csaba Sógor, dr. István Horváth, conferenţiar universitar şi şef de catedrã a prezentat iniţiativa Igen, tessék! / Da, poftiţi! a cãrei scop este sprijinirea folosirii publice a limbii maghiare în acele oraşe mari în care populaţia vorbitoare de limbã maghiarã este în minoritate (a se vedea: www.igentessek.ro). Datoritã proiectului din ce în ce mai popular în Transilvania, aceastã ocazie a fost prima când la un eveniment organizat de Svenska Kulturfonden a fost prezentat un exemplu din Europa Centralã şi de Est. Dr. István Horváth, care este şi unul dintre iniţiatorii proiectului, a mai menţionat şi faptul cã, mulţumitã unei fericite coincidenţe, prezentarea proiectului sprijinit şi de UDMR a avut loc chiar în ziua limbii maghiare.