2013 - Anul european al cetãţenilor

2012-10-24

Cu o majoritate covãrşitoare, Parlamentul European a votat pe 23 octombrie la Strasbourg propunerea Comisiei Europene de a proclama anul 2013 Anul european al cetãţenilor.


În raport se considerã cã principalul obiectiv trebuie sã fie creşterea nivelului de conştientizare a cetãţenilor UE privind drepturile omului, dar şi cã astfel se creeazã posibilitatea dezbaterii tematicii cetãţeniei UE. Anul european al cetãţenilor se concentreazã pe rãspândirea cunoştinţelor despre drepturile şi obligaţiile cetãţenilor, cu accent pe dreptul cetãţenilor la libera mişcare şi schimbare de reşedinţã în statele membre.

Anul european al cetãţenilor încurajeazã participarea la vot pentru a oferi posibilitatea cetãţenilor de a-şi atinge dezideratele şi pe aceastã cale. Anul 2013 are o importanţã vitalã în promovarea identitãţii europene şi în susţinerea acţiunilor de popularizare a ideilor ce ţin de valorile de bazã ale UE. În 2014 vor fi din nou alegeri europene. Scopul anului 2013 este de a încuraja cetãţenii UE la o participare activã şi democraticã la alegerile din anul viitor.

Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor, în calitatea sa de shadow-rapporteur, şi-a explicat punctul de vedere spunând cã „sunt încrezãtor cã Anul european al cetãţenilor poate întãri, chiar în ciuda acestei crize multiple în care ne aflãm, intenţia şi dorinţa cetãţenilor de a se folosi de drepturile lor şi de a valorifica posibilitãţile oferite de libertãţile europene. Conform statisticilor, o treime din cetãţeni intenţioneazã sã facã acest lucru. Totuşi, continuã sã existe dificultãţi administrative în domeniul dreptului la muncã şi la stabiliriea reşedinţei într-un alt stat membru, respectiv în domeniul cunoaşterii limbilor strãine.”

Pentru a înlãtura obstacolele ce stau în calea valorificãrii drepturilor cetãţenilor UE, Comisia Europeanã va pregãti în 2013 un raport pe subiectul cetãţeniei europene care va prezenta progresele şi rezultatele obţinute de la raportul similar din 2010.

„CE a identificat cu succes nevoile ce se aflã în spatele sloganului Mai multã Europã!. Am reuşit sã identificãm aşteptãrile de la nivelul Uniunii, a ţãrilor membre, a regiunilor şi de la nivel local faţã de Anul european al cetãţenilor, dar pentru a rãspunde acestor aşteptãri - ca şi pentru crearea de canale de comunicare moderne, cum ar fi portalele de internet – este nevoie de o mãrire a bugetului. Este de salutat faptul cã toate grupurile politice au înţeles aceastã necesitate” - a conchis deputatul maghiar din Transilvania.

Promovarea drepturilor cetãţenilor este pusã în practicã în acest moment de centrele de informare Europe Direct, site-ul Your Europe, respectiv SOLVIT. Acesta din urmã este un mecanism de soluţionare a problemelor care permite o mai uşoarã valorificare şi protejare a drepturilor oferite de Piaţa Internã.

Anul 2013 a primit denumirea de Anul european al cetãţenilor datoritã faptului cã în acel an se va sãrbãtori cea de-a 20-a aniversare a Tratatului de la Maastricht, care a introdus noţiunea de „cetãţean UE”. Toate evenimentele organizate în acest domeniu vor accentua importanţa cetãţeniei europene şi participarea la alegerile europene din 2014.