Intergrupul pentru Minoritãți din PE a adoptat o rezoluție în cazul Liceului Székely Mikó

2012-09-13

Intergrupul pentru Minoritãți Tradiționale, Comunitãți și Limbi Naționale din cadrul Parlamentului European (PE) întrunit, joi, la Strasbourg a adoptat o rezoluție prin care își exprimã solidaritatea fațã de acțiunile comunitãții maghiare din România în cazul renaționalizãrii clãdirii Liceului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe.


În cadrul întrunirii, deputații Iuliu Winkler și Sógor Csaba (UDMR, PPE) au fãcut o prezentare a situației create de renaționalizarea imobilului în care funcționeazã Liceul "Székely Mikó" care aparține de drept Bisericii Reformate din Ardeal.

Iuliu Winkler a vorbit despre demersurile pe care UDMR le-a fãcut la nivelul instituțiilor din România și de la Bruxelles, inclusiv la nivelul comisarului pentru Justiție, Viviane Reding, despre abuzul comis împotriva Bisericii Reformate din Ardeal cãreia i s-a confiscat, pentru a doua oarã, un imobil ce-i aparține, dar și despre faptul cã trei persoane, care au aplicat legea în vigoare în România în acest caz, au fost condamnate penal în prima instanțã.

Deputatul european al UDMR s-a referit și la procesul de restituire a proprietãților care au aparținut comunitãții maghiare și bisericilor istorice din Ardeal la care România s-a angajat în procesul de aderare la UE, acesta fiind înglobat în criteriile politice ale Tratatului de la Copenhaga. "Procesul de restituție a decurs greoi de-a lungul anilor, iar acum este pur și simplu blocat în privința restituirii proprietãților care au aparținut comunitãții maghiare și bisericilor istorice din Ardeal înainte de a fi confiscate de regimul comunist. (...) UDMR este decisã sã uzeze și pe mai departe de toate instrumentele democratice și instituționale atât la Bruxelles, cât și la București pentru a debloca acest proces de restituire, dar și pentru a se face dreptate în cazul liceului din Sfântu Gheorghe, a cãrui renaționalizare o considerãm un atac la adresa comunitãții maghiare, dar și, în general, un precedent periculos în privința respectãrii dreptului de proprietate în România", a spus Iuliu Winkler.

În ceea ce privește condamnarea penalã în prima instanțã a celor trei persoane care au fãcut parte din Comisia Naționalã de Restituție, printre care se numãrã și secretarul de stat Markó Attila, deputatul european al UDMR a afirmat cã situația creatã este "de-a dreptul kafkianã". Iuliu Winkler a arãtat cã cei trei au fost condamnați de o instanțã penalã pentru cã au aplicat prevederile legii în vigoare în privința restituirii unui imobil cãtre Liceul "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe. Aceastã decizie este contrarã sentinței civile datã în aceeași cauzã în anul 2006, care consacra legal dreptul de proprietate a Bisericii Reformate din Ardeal asupra clãdirii aflate în cauzã.

La rândul sãu, deputatul european Sógor Csaba a vorbit despre lentoarea procesului de restituție a proprietãților care au aparținut bisericilor și cultelor religioase din Transilvania confiscate abuziv de regimul comunist. Parlamentarul european a arãtat cã, în ultimii 10 ani, de la intrarea în vigoare a Legii 501/2002, procentul de restituire a ajuns la aproximativ 35% în cazurile amintite.

Referindu-se la cazul Liceului "Székely Mikó", Sógor Csaba a afirmat cã acesta poate fi interpretat ca un atac la întreaga comunitate maghiarã, dar și ca pe un semnal în privința renunțãrii pentru totdeauna la restituirea proprietãților cãtre biserici și culte religioase, cu atât mai mult cu cât anterior, guvernul a manifestat intenția de a anula posibilitatea retrocedãrii în naturã a unor bunuri. El a mai spus cã, la intervenția UDMR, aceastã intenție a fost abandonatã. Deputatul maghiar din Transilvania le-a vorbit colegilor şi despre cele mai probabile consecinţe ale cazului Mikó: „Nu toate localitãţile, unde existã clãdiri restituite, sunt conduse de maghiari. Aceastã decizie deschide drumul spre renaţionalizarea altor proprietãţi ale bisericilor. (…) Mai mult, existã mai multe sute de clãdiri retrocedate în care funcţioneazã instituţii de educaţie, iar astfel şi acestea devin vulnerabile şi mai mult, se vor putea renaţionaliza nu doar şcolile, ci toate proprietãţile retrocedate” – a concis Sógor Csaba.

Membrii Intergrupului pentru Minoritãți din PE au cãzut de acord asupra faptului cã Bruxelles-ul, respectiv Comisia Europeanã (CE), trebuie sã renunțe la practicarea de dublu standard în privința abordãrilor pe care în privința respectãrii dreptului minoritãților naționale în statele membre. Deputații europeni prezenți la întrunire au decis sã sprijine demersurile UDMR referitoare la continuarea și accelerarea procesului de restituire a proprietãților confiscate abuziv de regimul comunist.

Membrii Intergrupului pentru Minoritãți considerã cazul Liceului "Székely Mikó" un semnal de alarmã în ceea ce privește funcționarea statului de drept în România care poate fi pus în contextul ultimelor evoluții de scena politicã de la București care, de altfel, au fost dezbãtute, miercuri, în plenul de la Strasbourg.