DECLARAȚIE

2012-07-03

Noi, parlamentarii europeni ai UDMR, ne declarãm solidaritatea cu secretarul de stat Markó Attila și cu celelalte douã persoane persecutate și condamnate în primã instanțã pentru abuz în serviciu contra interesului public. Considerãm cã este inacceptabil și revoltãtor ca o instanțã de judecatã dintr-un stat membru al Uniunii Europene sã dea o sentințã, prin care Markó Attila sã fie condamnat pentru cã a aplicat prevederile legiiîn vigoare în privința restituirii unui imobil cãtre Liceul "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe în calitatea pe care a avut-o de membru al Comisiei Naționale de Restituție.



Colegul nostru și-a desfãșurat munca cu responsabilitate și cu convingere, slujind interesele comunitãții maghiare și a bisericilor tradiționale maghiare, respectând litera legii într-un proces de restituție.

Decizia instanței – care nu este încã definitivã – are, însã, o semnificație mai complexã. Conform opiniei noastre, este o decizie împotriva întregii comunitãți maghiare și a reprezentantului legitim al acesteia, UDMR, pentru cã restituirea bunurilor naționalizate și confiscate este unul dintre rezultatele activitãții consecvente din ultimii 20 de ani ai Uniunii.

Este îngrijorãtor sã privim cum roata istoriei pare sã se întoarcã, când oameni cinstiți sunt condamnați pentru cã și-au fãcut datoria fațã de comunitatea lor. Comunitatea ar pierde o proprietate redobânditã de drept, pentru cã decizia instanței dispune și renaționalizarea clãdirii Liceului "Székely Mikó", iar Biserica Reformatã este obligatã sã plãteascã daune în valoare de circa 250.000 de euro. Aceastã hotãrâre denotã, în opinia noastrã, ignorarea totalã a principiilor statului de drept, iar privitã din punct de vedere european nu face decât sã confirme cã România are nevoie de o realã reformã a justiției.

În calitate noastrã de membri ai Parlamentului European vom folosi toate mijloacele legale de care dispunem pentru a informa legislativul european, instituțiile Uniunii Europene, conducerea Partidului Popular European și ceilalți parteneri politici despre implicațiile acestei decizii pe care o considerãm inacceptabilã. Uniunea Europeanã este promotorul drepturilor omului, manifestându-și solidaritatea fațã de toți cei persecutați și condamnați la închisoare pe nedrept oriunde în lume. Cu atât mai mult, Uniunea Europeanã trebuie sã fie solidarã cu toți aceia care își desfãșoarã activitatea cu bunã-credințã, precum și cu politicienii care activeazã mandatați de comunitatea lor, supuși nedreptãții într-un stat membru al Uniunii.

Csaba Sógor                                                                                          Iuliu Winkler
deputat european (UDMR, PPE)                                                        deputat european (UDMR, PPE)