Sã facem din Cluj Napoca Capitala Europeanã a Tineretului în 2015!

2012-05-09

În cadrul unei conferinţe organizate de cei doi europarlamentari ai UDMR, Csaba Sógor şi Gyula Winkler, miercuri 9 mai în Parlamentul European a fost prezentat  proiectul Youth@Kolozsvár 2015 referitoare la candidatura Clujului la titlul de  Capitalã Europeanã a Tineretului în 2015 precum şi iniţiativa în sine a Forumului European al Tineretului.  La eveniment au participat şi invitaţii deputaţilor Csaba Sógor şi Gyula Winkler.


Co-organizator al evenimentului, Csaba Sógor a salutat audienţa şi a vorbit despre experienţele sale care-l leagã de Cluj, evidenţiind caracterul multicultural al oraşului: dupã o dominaţie germanã în urmã cu mai multe secole, azi la Cluj se vorbeşte româna şi maghiara, dar şi franceza, germana şi chineza datoritã universitãţilor din oraş. Clujul ar fi cea mai bunã alegere pentru acest titlu pentru cã reprezintã spiritul european atât prin istoria cât şi prezentul sãu. Studenţii reprezintã o cincime din populaţia oraşului, iar tinerii sunt întotdeauna capabili sã inoveze şi sã se reinventeze, sã treacã peste moştenirile adesea neplãcute ale istoriei şi sã reprezinte valori multiculturale.

Gyula Winkler a reamintit celor prezenţi cã proiectul Clujului este prezentat într-o aniversare specialã, 9 mai, Ziua Europei, cea de-a 62-a aniversare a Declaraţiei Schuman. Aceasta este o zi care meritã sãrbãtoritã în Parlamentul European, în Casa Europei, aceasta fiind singura instituţie UE a cãrei membri sunt aleşi în mod direct de cãtre cetãţeni. Este în interesul Europei şi a cetãţenilor sãi ca PE sã primeascã puteri sporite şi sã proiecteze cât mai bine diversitatea Europei – a spus deputatul. Gyula Winkler a adãugat cã PE este forul cel mai adecvat pentru prezentarea şi discutarea unor propuneri, aici trebuie cãutaţi susţinãtori şi prieteni pentru iniţiativã. În acest sens, europarlamentarul a declarat cã tinerii, care fac parte din organizaţii de tineret şi sunt prezenţi în PE sunt cei mai buni ambasadori.

Proiectul a fost prezentat de preşedintele Grupului PONT, András Farkas, iniţiatorul acestuia. Dupã Farkas, echipa din Transilvania are cele mai bune şanse de a obţine titlul pentru cã a organizat deja patru evenimente publice cu participarea mai multor organizaţii de tineret din Cluj, un flash mob virtual cu peste 1 000 de participanţi, o paginã web bilingvã şi o paginã de facebook cu peste 2 600 de susţinãtori.

În cazul în care oraşul va primi titlul, clujenii se vor concentra pe trei proiecte majore.

Proiectul QR-code implicã un flash mob cu 4 900 de participanţi, care ar forma logoul Youth@Kolozsvár 2015 în momentul în care satelitul Google trece peste Cluj, astfel logoul ar fi vizibil pe Google Earth şi Google Maps.
Proiectul Cluj Never Sleeps ar pune accentul pe cea mai lungã zi a anului. În aceastã zi şi noapte ar avea loc o serie de evenimente culturale şi distractive, transportul public ar funcţiona toatã noaptea, iar unele tramvaie ar gãzdui concerte mai mici.

Proiectul Share Collector ar motiva tinerii sã participe la cât mai multe evenimente. Echipele participanţilor locali, naţionali şi internaţionali ar participa la evenimente cu cartele de puncte, iar echipele cu cele mai multe puncte ar participa la o tombolã.

În cea de-a doua parte a evenimentului András Farkas a prezentat şi proiectul Webkastély, al cãrui câştigãtori au vizitat PE la invitaţia deputaţilor Csaba Sógor şi Gyula Winkler.

În discursul sãu de închidere Csaba Sógor i-a mulţumit lui András Farkas pentru prezentarea proiectelor. – Cele spuse aici susţin faptul cã în Transilvania existã tineri, maghiari şi nu numai, care reprezintã o valoare pentru Europa, România şi Transilvania şi care fac multe pentru pãstrarea valorilor culturale ale Transilvaniei. Vã mulţumim cã aţi împãrtãşit experienţele voastre cu noi. Astfel şi noi ne putem forma o idee mai bunã despre modului în care tinerii pot contribui la dezvoltarea Transilvaniei, a României şi a Europei.

Deputatul maghiari din Transilvania a mai adãugat cã sperã ca guvernul României va descoperi valorile multilingualismului şi a multiculturalismului şi va lua mãsuri pentru pãstrarea limbii, culturii şi moştenirii minoritãţilor, deoarece acestea sunt foarte importante pentru România, dar şi pentru Europa.