Legãtura spiritualã dintre Tibet şi Europa se bazezã pe munca lui Sándor Kőrösi Csoma

2012-04-25

Intergrupul “Tibet” al Parlamentului European şi-a ţinut cea de-a 90-a şedinţã în data de 24 aprilie. Cu aceastã ocazie, pentru a promova moştenirea culturalã a comunitãţii maghiare din Transilvania, europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a organizat o comemorare a 170 de ani de la decesul lui Sándor Kőrösi Csoma.


La invitaţai deputatului, profesorul universitar de la Oxford, specialist în India, Dr. Imre Bangha a ţinut o prezentare cu titlul Punţi între Tibet şi Europa. Profesorul este totodatã conducãtorul Institutului "Kőrösi Csoma Sándor" al Universitãţii Sapientia din Miercure Ciuc.

Profesorul Bangha a analizat caracterul universal al muncii lui Sándor Kőrösi Csoma şi a evidenţiat aspectele relevante şi azi ale acesteia. Acesta a apreciat aportul lui Csoma la cercetarea limbilor şi culturilor tradiţionale din India, respectiv rolul sãu în dezvoltarea metodei de învãţare globale.
 

 
Bangha a declarat cã peste tot în lume Csoma este cunoscut pentru înfiinţarea tibetologiei, ca ştiinţã: lumea a avut posibilitatea sã cunoascã budhismul tibetan pentru prima datã prin descrierile sale. El a mai scris prima gramaticã a limbii tibetane şi a dezvoltat o metodã de cercetare a culturilor tradiţionale bazatã pe respect. Pentru vorbitorii de maghiarã, Csoma reprezintã cãlãtoria, învãţarea, cercetarea şi persistenţa. Profesorul a mai vorbit despre legãturile britanice ale lui Csoma, modul sãu de viaţã bazat pe învãţare şi a prezentat cãlãtoria şi condiţiile de muncã ale sale în contextul politic al epocii.

Ca gazdã a evenimentului, Csaba Sógor i-a mulţumit profesorului pentru prezentare, dupã care a declarat cã munca lui Csoma ne reaminteşte actualitatea neschimbatã a legãturii spirituale dintre Tibet şi Europa.
 



- Respectarea culturii minoritãţii tibetane este şi astãzi foarte importantã pentru minoritãţile naţionale tradiţionale, Europa şi întreaga lume – a spus deputatul maghiar din Transilvania. Uniunea Europeanã este subiectul atenţiei în acest sens – a continuat deputatul – deoarece aceasta poate lua mãsuri credibile pentru protecţia drepturilor culturii tibetane doar dacã reuşeşte sã garanteze pãstrarea drepturilor şi culturii minoritãţilor naţionale tradiţionale ce trãiesc în interiorul ei.

Evenimentul derulat în limba englezã a avut ca public-ţintã europarlamentarii interesaţi de situaţia din Tibet şi colaboratorii lor. Datoritã caracterului special al evenimentului, acesta a fost deschis şi publicului larg.

Datoritã succesului prezentãrii profesorului Bangha, Csaba Sógor l-a invitat pe acesta sã vorbeascã şi în cadrul Serilor de Discuţii Europene, o serie de dezbateri organizate de deputat în Transilvania. Textul prezentãrii de la Bruxelles va fi accesibilã în curând şi pe pagina de web a deputatului.