David McAllister s-a informat la Cluj despre situația maghiarilor din România

2018-04-26

"Deși situația diferitelor minorități autohtone din Uniunea Europeană este foarte diversă, ar fi nevoie de o legislație de cadru legat de acest subiect. Partidul Popular European (PPE) vrea ca subiectul protecției minorităților din UE să rămână pe agendă", a declarat europarlamentarul german David McAllister joi la Cluj-Napoca.


David McAllister, în calitate de președintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European și vicepreședinte PPE, a fost invitat de europarlamentarul Csaba Sógor să viziteze Transilvania în data de 26 aprilie. "România își susține imaginea de țară exemplu model în ceea ce privește politica minorităților naționale, fapt pentru care credem că este important ca politicienii europeni să înțeleagă situația prin surse primare", a spus Sógor.

În cursul dimineții a vorbit și Kelemen Hunor, Președintele UDMR, prezentându-i europarlamentarului situația comunității maghiare din Transilvania. Discursul lui a fost urmat de o conferință de presă în care McAllister a explicat scopul vizitei sale. În cursul după-amiezii vicepreședintele PPE s-a întâlnit cu studenții maghiari în cadrul Sesiunii Stiințifice Studențești organizat de Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, unde a vorbit despre posibilele efecte ale Brexitului.

David McAllister, a declarat că în ceea ce privește protecția minorității maghiare din România, el crede în inițiativa Minority Safepack. Uniunea Europeană este democrată tocmai pentru că oferă cetățenilor posibilitatea de a-și exprima opiniile și nevoile, a mai adăugat. Vicepreședintele PPE consideră că există câteva modele foarte bune în UE privind exersarea drepturilor minorităților și se vede în mod evident că atât majoritatea cât și minoritatea câștigă prin soluționarea conflictelor. "Considerăm că din punct de vedere economic țările în care minoritățile își exersează drepturile, sunt stabile, și mai mult decât atât: se dezvoltă foarte dinamic", a spus el.

Decizia Brexit trebuie respectată, a subliniat el, însă este important de comunicat și faptul că ieșirea din UE este în dezavantajul ambelor părți, cauzând deficit financiar considerabil pentru fiecare. „Am avut impresia că Brexit va cauza diferențe mari de opinii între staturile membre, cu toate acestea am constatat că UE-27 se exprimă în mod unitar în acest subiect. Este de importanță deosebită că în urma Brexitului statele membre au inițiat dialoguri semnificate despre viitorul UE, reformele necesare, rețeaua securității și întărirea protecției cetățenilor în Europa, iar nu în ultimul rând au început să vorbească și despre protejarea pieței unice. În ceea ce privește acest temă, trebuie să rămânem uniți" - a zis el.

McAllister a vorbit și despre bugetul UE după Brexit, în care va apărea un deficit financiar de 10-13 miliarde de euro în următorul ciclu bugetar de șapte ani. Chiar dacă vor fi disponibile mai puține resurse, UE va avea mai multe cheltuieli în domeniul educației, a cercetării, a migrațiunii și a securității interne. "Acest subiect va fi o mare provocare pentru UE. Germania a anunțat deja că este dispus să investească mai mult în Uniunea Europeană, deoarece este convins că poate fi puternic doar dacă se dezvoltă și UE” - a spus el. Csaba Sógor a mai adăugat că în ceea ce privește bugetul asigurarea fondurilor necesare pentru finanțarea politicii de coeziune ar fi o prioritate și pentru minoritatea maghiară din Transilvania.

PPE se pregătește deja pentru alegerile Parlamentului European din 26 mai 2019. David McAllister a dezvăluit că în luna noiembrie Congresul va decide despre candidatul PPE nominalizat la vârful Comisiei Europene. Conform vicepreședintelui PPE, partidul este determinat să devină din nou cea mai puternică forță politică în Parlamentul European, iar pentru a putea introduce reforme fundamentale în Uniunea Europeană, vrea să obțină o majoritate stabilă.