ÉRINTKEZÉSEK - Műveltségi vetélkedő székelyudvarhelyi középiskolás diákoknak

2018-10-05

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő és az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete székelyudvarhelyi középiskolás diákok számára szervez iskolák közti vetélkedőt. A nyertes csoport tagjai és kísérőtanáruk brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt, melynek során ellátogathatnak az Európai Parlamentbe. A második helyezettek Bukarestbe, Románia Parlamentjébe utazhatnak Antal Lóránt Hargita megyei szenátor meghívására, a harmadikként befutók pedig Egerbe, a Heves Megyei Önkormányzathoz látogathatnak le Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke felajánlásával. 


A vetélkedő célja, hogy olyan neves magyar utazók tevékenységét ismertesse meg a diákokkal, akik ázsiai és afrikai expedíciójuk során a 19. és 20. századokban különböző kutatásokat, felfedezéseket tettek. Ezek a magyar emberek nem csupán saját országukat, hanem a tudományos világ egészét gazdagították azzal az áldozatkész munkával, amelyet nehéz körülmények között is kitartással vállaltak. 

A vetélkedő háttéranyagát az Érintkezések – magyar utazókról és felfedezőkről szóló kiállítás adja, amely október 5-én, Székelyudvarhelyre is megérkezett. A Művelődési Ház előterében október 21-ig megtekinthető. 


A pályázati felhívás részletei:

Pályázhatnak: székelyudvarhelyi középiskolás diákcsoportok (max. 3 diák + 1 vezetőtanár)

A vetélkedő meghirdetésének ideje: 2018. október 5.

Nevezési határidő: 2018. október 31.

Nevezés módja: Nevezni a következő linken lehet: http://bit.ly/2yedqj6

A nevezés során meg kell adni a csoport nevét, a képviselt tanintézményt, a diákok névsorát és vezetőtanáruk nevét. 

Döntő: A vetélkedő döntőjére 2018. november 15-én, a székelyudvarhelyi Mozi épületében kerül sor. A döntőt eredményhirdetés zárja. 

Értékelés: A benevezett csoportok a vetélkedőn kérdéssorokat kapnak és a helyes válaszok függvényében szerezhetnek pontszámokat. A legtöbb pontszámot begyűjtő csoport végez az első helyen. A diákok vezetőtanárai a vetélkedőben nem vesznek részt, az értékelési folyamatba kapcsolódhatnak be.


Díjak:

I. Fődíj: A legtöbb pontszámot összegyűjtő csoport és vezetőtanára Sógor Csaba meghívására kétnapos brüsszeli tanulmányúton vehet részt, melynek során városnézésre, illetve európai parlamenti látogatásra is lehetőség nyílik. A kirándulásra 2019 tavaszán kerül sor. 
II. Díj:A másodikként végző csoport és vezetőtanára Bukarestbe, Románia Parlamentjébe utazhat Antal Lóránt Hargita megyei szenátor meghívására.
III. Díj: A harmadikként befutók Egerbe, a Heves Megyei Önkormányzathoz látogathatnak le Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke felajánlásával. 

Segédanyag a felkészüléshez: A kétnyelvű kiállítás – magyar, angol – megtekinthető Székelyudvarhelyen a Művelődési Ház előterében. A kiállítás tartalmas és az itt elérhető háttéranyag képezi majd a vetélkedő kérdéssorainak alapját.


További információk:

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő irodája
E-mail: csaba.sogor@gmail.com
Tel: 004 0723 633 840

RMDSZ Székelyudvarhelyi Szervezete
E-mail: szekelyudvarhelyirmdsz@gmail.com
Tel: 004 0747 762 519